Ik eet super gezond. Dacht ik.

‘Ik eet super gezond’. Dat dacht ik circa 20 jaar geleden. Wat had ik anders ook kunnen denken? Ik at immers veel – heel veel – fruit en dronk minimaal 1 liter groene thee per dag. Alle melkproducten die ik at, waren vet-gereduceerd.

Ik had een paar klachtjes. Mijn voeten waren altijd ijskoud en mijn buik was altijd rommelig. Maar goed, dat soort klachtjes had iedereen. Dacht ik.

Toen ging ik voor die klachten op consult bij een TCM-arts. Hij keek naar mijn voedingspatroon – en zette een streep door alle (!) voedingsmiddelen, die ik juist als zo gezond had beschouwd.

Cras at lacinia quam, vehicula tempus turpis. Morbi vel lacus dui.

Complete verwarring over voeding

Daar zat ik dan. Geen idee wat ik met deze adviezen aan moest en hoe ik moest beginnen. Hoezo sinaasappel niet goed voor mij? Mijn potje groene thee voorkwam toch kanker? Banaan bevatte juist veel magnesium, was dat dan niet goed voor de ontspanning?

Hoe kon ik ooit te weten komen wat nu echt goed voor mij was?

Maar ik was ten minste nieuwsgierig (en misselijk) genoeg om de adviezen op te volgen. Ik klampte me vast aan de magere instructies en stopte ‘cold turkey’ met mijn oude voedingsgewoonte. Trial and error werd mijn mantra.

Binnen een paar weken voelde ik een groot verschil. Mijn klachten waren weg. Helemaal weg! Dat was mooi. Wat bleef, waren een heleboel vragen over de ‘juiste’ voeding.

Chinese voedingsleer

Ik begon verder te zoeken, boeken te lezen en kwam de Chinese voedingsleer (ook vijf elementen voeding genoemd) tegen. Eindelijk vond ik verklaringen voor mijn vragen. Aha, bananen en groene thee hebben een koude thermische werking op het lichaam – daarom had ik het toen altijd koud en vond de TCM-therapeut deze geen geschikte voedingsmiddelen voor mij. Banaan en yoghurt zijn slijmvormende voedingsmiddelen en vragen veel van het spijverteringsvuur. Vandaar mijn rommelige buik.

De Chinese voedingsleer begon mij zo te boeien dat ik naast mijn baan als onderzoeker de opleiding tot voedingsconsulent bij Barbara Temelie volgde, dé expert op het gebied van de Chinese voedingsleer. Ik werd de eerste voedingsconsulent in Nederland die door Barbara was opgeleid.

Mijlpaal 2: de leer van de stofwisselingstypes

Talloze bijscholingen volgden. Een van de meest cruciale bijscholing ging over de leer van de stofwisselingstypes. Het zette me weer helemaal op scherp. Ik begreep ineens dat sommige mensen inderdaad baat bij dierlijk eiwit en vet hebben, terwijl anderen juist prima vegetarisch kunnen leven. Het onderbouwde nog meer de gedachte dat iedereen uniek is en dat ik iedereen op een individuele manier moest benaderen.

Van buikpijn tot boek

Inmiddels geef ik zelf bijscholingen en al jaren help ik mensen om meer balans te vinden via de voeding om hun eigen voedingsintuïtie weer te ontdekken.

In 2014 richtte ik de uitgeverij ‘De Wijze Keizerin’ op en publiceerde mijn eerste boek ‘Ontbijt je fit – Starten met de vijf elementen voeding.’

Mijn belangrijkste doel is je kennis te laten maken met deze fantastische benadering van voeding. Tijdens mijn consult meet ik je type stofwisseling zodat je weet welke aandelen vet, eiwit en koolhydraten bij jouw type passen. Ik laat je zien hoe je je spijsvertering zo kunt herstellen dat je onderbuik en je intuïtie de juiste weg gaan wijzen. Op die manier word je onafhankelijk van alle informatie en dieet-trends.

Ervaringen

Charlotte S.

Het is nu bijna een jaar geleden dat ik bij Jutta was voor een voedingsconsult. Na 20 jaar vegetarisch/vegan te zijn geweest voelde ik dat mijn lijf behoefte had aan vlees, maar ik durfde er niet zo goed aan toe te geven (milieu, identiteit, ideeën over vlees, etc.). Ik bleek het spijsverteringstype ‘actieve nomade’ te zijn wat zegt dat mijn lichaam juist behoefte heeft aan vet en dierlijke eiwitten. Het advies van Jutta heeft me echt geholpen om hierin naar mijn lichaam te gaan luisteren, en mijn ideeën over wat ‘gezond’ zou zijn wat te laten varen. Zo eet ik nu praktisch geen fruit meer, minder groente, en juist meer dierlijke vetten en eiwitten. Ik merk dat het me rust geeft.

Waar ik de afgelopen jaren ontzettend veel met voeding, gezondheid en mijn gewicht bezig was, en ook de hele dag door at, is er nu meer rust ontstaan in mijn lijf en mijn hoofd. Het blijft een proces, maar ik groei meer en meer richting het durven luisteren naar mijn lijf in plaats van mijn ideeën. Hoe meer rust ik ervaar in mijn eten, hoe beter ik ook in staat ben om dingen te laten staan waar mijn lichaam eigenlijk geen behoefte aan heeft, en hoe makkelijker het is om dingen als koffie en brood te laten liggen.

Ik ben ontzettend dankbaar voor de inzichten van Jutta en de aandachtige begeleiding tijdens het consult en de nazorg. Het heeft mij enorm geholpen om mijn lichaam weer meer voelen en te voeden. Het blijft een proces, en dat mag, maar dit heeft er wel ontzettend aan bijgedragen. Jutta, dank je wel!

Charlotte S. (februari 2022)

Meer tonen Minder tonen

Francis

Ik wil je hartelijk bedanken voor jouw bijdrage aan het verhogen van mijn vruchtbaarheid.  Zonder jou zou onze dochter  mogelijk niet zijn gekomen.  We zullen het nooit weten… Bedankt voor jouw meedenken en voor je advies rondom een gezonde levensstijl qua voeding.  In het nieuwe jaar zal ik ook jouw tips ter harte nemen als onze dochter gaat eten.
Francis (41 jaar)

Meer tonen Minder tonen

Mariëlle

Ik was in september bij je en sindsdien eet ik met veel plezier vet en eiwitten. Al die dingen die ik zo lekker vond, maar waarvan ik dacht dat ik er beter niet teveel van kon eten. Met wat ik nu eet, voel ik me lekker, warm, energiek en echt verzadigd. Mijn kinderen zijn er ook dol op. En ik ben vanzelf  iets minder gaan eten dan 3-4 weken geleden.
Ik val nu kilo’s af en mijn lichaam verandert van vorm. Daar ben ik heel blij mee. Vroeger smeerde ik olie of crème op mijn huid, maar dat is nu niet fijn meer. Mijn huid zuigt het niet meer op zoals eerder. Het is niet meer nodig. Heel fijn 🙂

Mariëlle (rood-vlees-en-vettype)

Meer tonen Minder tonen
  • auteur van het boek ‘Ontbijt je fit – Starten met de vijf elementen voeding‘
  • individuele voedingsadviezen op basis van de Chinese voedingsleer en de leer van de stofwisselingstypes
  • bijscholingen voor TCM-professionals en beroepsorganisaties
  • lezingen en workshops
  • schrijver voor diverse vaktijdschriften en mijn eigen blog

In het verleden heb ik onder meer gewerkt als

  • docent bij het Opleidingsinstituut voor Traditionele Chinese Geneeswijzen, België
  • hoofddocent Chinfood® aan Total Health Academie
  • gastdocent Academie voor Chinese Geneeswijze Qing-Bai
  • docent voor Zen Shiatsu
  • docent voor Zero Point
  • docent voor de Do-in Academy
  • bijscholingen voor diverse beroepsorganisaties zoals Zhong en LVNG
  • bijscholing medicinale paddenstoelen (2020)
  • bijscholing medicinale paddenstoelen (2019)
  • combinatie van de leer van de stofwisselingstypes met de Chinese voedingsleer, Dr K. Stalzer (maart 2018)
  • Nutrition for different metabolic types combined with TCM, Karin Stalzer (okt 2017)
  • Basiscursus Mycotherapie, Zenchi Academy (2017)
  • Myco-consulent, Mykotroph Institut für Ernährungs- und Pilzheilkunde (2017)
  • Medicinale paddenstoelen, TCG
  • Erfolg in der Ernährungsberatung: Körperzeichen sicher interpretieren, Verein Ernährung nach den Fünf Elementen (2016)
  • Combinatie van de leer van de stofwisselingstypes met de Chinese voedingsleer, Verein Ernährung nach den Fünf Elementen (2015)
  • Professionanelle Ernährungsberatung für chinesische Diätetik, Verein Ernährung nach den Fünf Elementen
  • bouillon en congee in de TCM, ABZ-West
  • therapeutische Guasha, Total Health
  • kinesiologie, Touch for Health 1 en 2, Paracelsus Heilpraktikerschule
  • therapeutische vrouwenmassage / Fruchtbarkeitsmassage®, Eltville
  • darmherstel volgens E. Bach
  • zomeracademie Schüßler celzouten, Paracelsus Heilpraktikerschule
  • Chinese oogdiagnostiek, Mei Mei Yu
  • voeding volgens de vijf elementen bij diabetes, Verein Ernährung nach den Fünf Elementen
  • gezichtsdiagnostiek in de Chinese geneeskunde, Lilian Bridges

Opleidingen

  • westerse medische basiskennis op HBO-niveau, Total Health
  • opleiding voedingsconsulent en -docent volgens TCM en vijf elementen voeding, Barbara Temelie
  • opleiding natuurvoedingstherapie
  • studie (medische) geografie

Lid van

  • CAT – Collectief Alternatieve Therapeuten
  • Klachtenafhandeling volgens de wet WWKGZ: klachtenafhandeling geschiedt door de stichting Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT)

♥ voor het milieu en zero waste

Mijn grote hobby – als je zo’n leefstijl zo kunt noemen – is minimalisme en zero waste. En terwijl ik nog ver van perfect ben, doe ik in ieder geval alvast het volgende:

  • geen pakbon uitprinten bij bestelde producten
  • alleen papieren verpakking, gedeeltelijk meerdere keren gebruikt
  • facturen stuur ik digitaal
  • lesmateriaal laat ik maken en opsturen zonder plastic
  • lesmapjes worden ‘groen’ geprint op basis van gerecycled papier
  • catering voor de workshops en seminars koop ik in bulk en dus zonder verpakking – zo ver dit maar enigszins mogelijk is